Donează și tu o carte pentru copiii din școlile din România

Datele PISA arată că aproape 50% dintre copiii care compun populația școlară a României nu au atins nivelul minim educațional corespunzător vârstei lor.

Aceleași studii arată nivelul foarte slab al abilităților de literație (scris și citit și înțelegerea textului citit) al copiilor din România: 42% dintre copiii de 15 ani sunt analfabeți funcțional.

Aceste cifre sunt rezultatele întârzierii restructurării și reformării sistemului de educație din România.

Tocmai pentru a sprijini sistemul educațional din România, BRD a făcut o investiție directă într-un program valoros care transformă educația: Programul de literație, lansat în decembrie 2020 și implementat de Asociația pentru Valori în Educație (AVE).

Programul constă în crearea și implementarea, pentru prima dată în România, a unui instrument cu validare metodologică (similar Pisa) care analizează abilitățile de scris și citit ale copiilor din 70 de școli, din 8 județe din țară, în cadrul rețelei de școli Edu Networks.

Evaluarea inițială a nivelului de literație a copiilor va fi urmată de:

- planuri de intervenție educațională personalizată pentru fiecare copil ale carui rezultate la evaluare sunt sub valorile strandard corespunzătoare grupei de vârstă din care face parte,

- sesiuni de mentorat si training continuu pentru 650 de educatori și învățători, cu scopul de a-i ajuta să-și îmbunătățească metoda de predare la clasă și să aplice cu succes planurile de intervenție individuală ale copiilor, cu intervenție profundă și impact la nivelul a 16800 de copii de nivel preșcolar și din ciclul primar de învățământ. Pentru cel puțin 70% dintre acești copii, rezultatele testării la finalul primului an de program vor fi cu ~ 17% mai mari decât cele de la testarea inițială.

Programul include și dezvoltarea și gestionarea unei platforme online de literație, care poate fi accesată gratuit de toate școlile din țară, cu impact estimat la nivelul a peste 30000 de copii, care vor fi testați și care vor beneficia de resursele educaționale de pe platformă.

Asociația AVE va asigura monitorizarea rezultatelor și progresului pentru fiecare elev, educator/ învățător și organizație implicată în proiect, va asigura derularea și va urmări progresul programului.

Acum, e timpul să mergem mai departe. În cadrul acestui proiect desfășurat în parteneriat cu AVE, vom ajuta la dotarea cu cărți ale unor Colțuri de lectură/ Reading Corners în câteva școli pilot din România.

Proiectul se va dezvolta în 2 direcții:

- cumpărarea de cărți cu care să dotăm aceste spații. Pentru a face donații intrați aici. Puteți selecta școala și volumele pe care doriți a le dona. Veți primi automat un email cu adresa unde va trebui făcută livrarea cărților alese.-

- citirea de povești copiilor din aceste școli. (Revenim în curând cu detalii, în funcție de evoluția situației pandemice)

Și pentru asta avem nevoie de tine!

Haide și tu alături de noi!