Vino să fii mentor online pentru un tânăr la început de drum

Dacă îți place să ai conversații cu tinerii, dacă vrei să ajuți un tânăr în dificultate și să fii prietenul-adult care îi dă sfaturile potrivite, atunci ești omul pe care îl căutăm.

Avem nevoie de mentori online care doresc să investească timp și să ajute niște tineri la început de drum.

Este vorba despre tineri de 15-20 de ani, care provin din centre de plasament sau din apartamente sociale și nu au părinți care să-i ajute sau să-i susțină. De cele mai multe ori acești tineri au o imagine distorsionată despre lumea înconjurătoare, din cauza faptului că nu au avut și nu au un adult de referință cu care să discute și cu care să se sfătuiască.

Tinerii au nevoie de un mentor (1 :1) cu care să discute despre situații de viață în care este necesar să facă anumite alegeri, despre stima de sine și valori.

Mulți dintre ei n-au avut niciodată bani și nu știu ce să facă, cum să decidă care sunt cheltuielile esențiale și cum să nu își cheltuie banii pe lucruri de care nu au nevoie.

Mentorii vor îndruma tinerii să-și termine/ continue studiile, pentru că asta îi poate ajuta să aibă în viitor oportunități și venituri mai bune. Unul dintre mesajele pe care le transmitem tinerilor este că au un potențial foarte mare pe care trebuie doar să și-l descopere și să-l valorifice.

Evităm să îi judecăm, indiferent ce ceea ce ne spun că au făcut sau că intenționează să facă, oferindu-le perspective de îmbunătățire.

Sesiunile/ întâlnirile de mentorat cu tinerii au loc online, în general durează 1-2 ore, o dată la 10 zile, după un calendar pe care mentorul și tânărul îl construiesc împreună, în funcție de programul fiecăruia.

După primele 3 – 4 sesiuni online, în funcție de modul în care va evolua pandemia de coronavirus și dacă se respectă condițiile de distanțare socială și igienă, mentorul și tânărul se pot întâlni direct pentru a continua sesiunile off-line.

Proiectul este coordonat de un coordonator de voluntari de la Asociația the Social Incubator, care va ține legătura cu mentorii voluntari și tinerii și va fi responsabil cu conectarea mentorilor cu copiii. De asemenea, coordonatorul va organiza o primă sesiune de prezentare a programului, pentru voluntarii înscriși, cu sugestii de adresare/abordare a copiilor și lista de do/ don’ts.

Sesiunea de prezentare se organizează cu grupuri de maxim 10 voluntari o dată, iar la finalul ei, cei 10 mentori vor cunoaște 10 tineri printr-un sistem de discuții directe 1-1, via Zoom. Fiecare discuție mentor-tânăr va dura 3-4 minute (în zoom rooms concomitente), astfel încât prin rotație, fiecare mentor va interacționa cu fiecare copil din grup, pentru a vedea cu care dintre ei rezonează mai bine.

Pe baza acestei sesiuni de « matching », urmează ca ulterior să se formeze echipele de 1:1 mentor:tânăr.

Pe toată durata programului de mentorat, atunci când apar situații neclare în interacțiunea cu tânărul, mentorul poate cere asistență din partea coordonatorului sau psihologului din Asociația the Social Incubator, care oferă soluții și sfaturi despre cum poate fi gestionată situația respectivă.

Persoană de contact și coordonator voluntari: Andrea Bartha, telefon 0740 406 031, andrea.bartha@asociatiasocialincubator.org

Pentru a aplica la proiect , selectează butonul « Aplică » și completează formularul de aplicare care se deschide, cu informații despre preferințele și disponibilitatea ta.

Înscrie-te acum !

*Te informăm că Asociația The Social Incubator (ATSI) va prelucra datele tale cu caracter personal pe care ni le furnizezi prin completarea formularului de aplicație, în scopul asigurării participării tale, derulării activității/programului de mentorat și comunicării. Anumite date solicitate de ATSI sunt necesare tocmai pentru a asigura participarea ta la activitățile/programele ATSI. Pentru mai multe detalii privind prelucrarea datelor de catre ATSI sau drepturile de care beneficiezi potrivit legii, te încurajăm să citești Politica de confidențialitate ATSI - disponibilă aici. https://asociatiasocialincubator.org/politica-gdpr/. Prin aplicarea la proiect confirmi acceptul tău pentru transmiterea datelor tale cu caracter personal către ATSI și pentru prelucrarea lor de către ATSI, conform celor precizate mai sus.