Publicat la: 22 septembrie 2022

Grădina9 o experiență de voluntariat în aer liber, la birou

Ce înseamnă pentru tine Gradina9?

Cristina Costea, Director Risc, BRD SOGELEASE IFN SA: Pentru mine, Gradina9, acum că o avem, este o gură de aer proaspăt de care am nevoie de fiecare dată când vreau să mă deconetez și să iau o pauză. Natura și o conversație în aer liber, departe de laptop și de birou reprezintă, în cazul meu, cele mai eficiente modalități de a îmi reîncărca bateriile.

Mircea Barbulescu, Manager Marketing Online, CVM Marketing: Pentru mine, subiectiv vorbind, Gradina9 chiar este un loc de relaxare, un loc VIU la fel ca noi. Nu fumez (nu vă apucați J ), dar mi-a făcut plăcere întotdeauna să mai «ies la țigară» pentru a ma reîncărca cu energie de la ceilalți colegi. Pe lânga asta, acum, am lângă mine și o serie de plante simpatice sau, de ce nu, gustoase. Dincolo de asta cred că simbolistica lucrului făcut cu mâna ta e inegalabilă. Am share-uit cu placere povestea Gradina9 în familie sau cu alți prieteni. Chiar și acea mică contribuție pe care mi-am adus-o m-a legat cumva de acest loc. Nu mai amintesc de spiritul de echipă pe care îl încurajează o astfel de acțiune: o echipă de 5-6 persoane, «luptandu-se» cu montarea și pregătirea jardnierelor, dar și a celor necesare pentru ca noua casă a plantelor să fie cât se poate de primitoare.

Oana Sabău, Coordonator Business Development, Departament Management Vânzări: Grădina9 reprezintă conectarea cu natura, vindecarea, încărcarea, regenerarea și apartenența la un grup cu aceleași pasiuni: socializare, relaxare, cunoaștere. Deși avem parcul aproape, nu totdeauna îți este la îndemână să faci o plimbare scurtă pentru a-ți aduna gândurile, pentru a te încărca cu un vibe bun. Grădina de la etaj este perfectă pentru astfel de momente.

Ilinca Drăgoi, Manager de Clientelă Top Corporate, Direcția Top Corporates Coverage: Am privit cu mult entuziasm acest proiect încă de când am aflat de lansarea lui, o idee faină care ne aduce mai aproape de colegi și ne face acomodarea mai ușoară după o perioadă “diferită” din punct de vedere social. Încă din lock-down, am descoperit bucuria grădinaritului și satisfacția de a consuma chiar și plante aromatice direct de la sursă.

Anca Ion, DRU, Managementul carierei: Într-un ton ușor metaforic, pentru mine, Grădina9 înseamnă speranță. Știm cu toții că terasa de la etajul 1 unde a «răsărit» această gradină este departe de a fi un amplasament favorabil: este foarte cald și bate foarte tare vântul. Și totuși, în ciuda acestui context, câțiva colegi/colege au îndrăznit să creadă în această idee și au reușit să convingă că putem găsi soluții. Și au gasit.❤️︎

De ce ai ales să te implici?

Cristina: Am ales să mă implic, deoarece terasa noastră de la etajul 1 avea mare nevoie de un pic de culoare în “marea de marmură gri” ce-i era caracteristică. De asemenea, ideea de a avea niște jardiniere care să însuflețească locul, de care să avem grijă de acum înainte mi s-a părut avangardista și m-a dus instant cu gândul la spațiile futuriste Google. Cert e că și noi ne putem crea “propria oază de liniște” în funcție de dorințele și disponibilitățile noastre, iar eu mi-am propus să fiu un membru activ în acest proces de “refurbishment”. Aș dori pe această cale să mulțumesc echipei de proiect care a inițiat această idee și care ne ajută acum să o transpunem în realitate.

Mircea: Îmi amintesc, de când eram copil, că toți prietenii mei mergeau la țară, în fiecare vacanță. Fiecare, după caz, mai aproape sau mai departe de natura urbană din București. Neavând ocazia de a face cunoștință cu plantele și viața lor mi s-a părut extrem de cool să pun umărul la treabă în proiectul Grădina9. (literalmente) Mai mult, cred că astfel de inițiative sunt destul de rare în viața unui corporatist. De multe ori, decorul unui spatiu nu te reprezintă neapărat. Ce ocazie mai bună să încerc să particip activ la asta? Și pentru că totul ține de context, trebuie menționată și perioada de work from home. Cu prea mulți colegi mă cunoșteam doar de pe Skype. Cred că e cazul multora dintre noi. Acțiunile de genul ăsta cred că ne aduc mai aproape și între noi, dar și de natură.

Oana: Pentru că «buturuga mică răstoarnă carul mare».  Cu pași mici, făcuți de fiecare dintre noi, putem crea lucruri minunate de care ne putem bucura cu toții. Împreună suntem puternici.  Azi ai grijă de o gradină, mâine de un parc, apoi de o pădure și, uite așa, cu pași mărunți, transformi lumea,  creezi Sustenabilitate, devii parte din ea și nu doar un simplu spectator prin viață.  

Mi-a rămas în minte mult timp acest proverb: «Viața începe în ziua în care sădești un copac ». Încă îi mai descifrez tainele, însa cred că se potrivește perfect acum, cu acest proiect. Grădinăritul presupune multă grijă, adaptabilitate, răbdare, creativitate și perseverență. Cam tot ce ai nevoie în viață pentru a prospera, pentru a deveni un om bun cu tine, cu cei din jur, cu mediul în care trăiești.

Ilinca:  Am ales să mă implic, pentru că văd Grădina 9 un prim exercițiu foarte util pentru conștientizarea nevoii de reducere a risipei alimentare (răbdarea și grija necesare pentru cultivarea alimentelor ne ajută să conștientizăm mai clar efortul depus pentru producție), acomodarea către o viața echilibrata și un pas spre autocunoașterea nevoilor proprii. Nu în ultimul rând, cred că e util să învățăm de la plante că putem crește cu lucruri simple, iar în momentele grele tot ce trebuie să facem este să ne uităm către soare, cu recunoștință.

Anca: Multe dintre realizările personale și profesionale le-am clădit pe acest tip atitudine: am îndrăznit să cred că se poate. Și mă bucură că îmi pot aduce mica mea contribuție la acest proiect frumos. Grădina9 aduce într-un mod firesc oameni/colegii împreună care construiesc, întrețin și se bucură de ceea ce realizează cu propriile lor mâini. Am toată convingerea că vom crește Grădina9 pentru că avem cu noi și o echipă de oameni frumoși – Urban Cultor, pe care am avut plăcerea să-i cunosc și de la care am învățat foarte multe lucruri despre grădinărit, motiv pentru care țin să le mulțumesc!❤️︎

  • Caption
  • Caption
  • Caption
  • Caption
Alte experiențe de voluntariat
...
Viorel Cosar a participat la maratonul montan Rafael în octombrie 2022
28 noiembrie 2022
...
6,7 octombrie am construit case la Cumpăna
14 octombrie 2022
...
40 de donatori de sânge la acțiunea din 20 Septembrie în Turn
23 septembrie 2022