Brașov// Campanie locală de donare sânge
BRD Groupe Societe Generale
Salvează proiectulDescriere proiect
Căutăm colegi voluntari care să participe la campania de donare sânge pe care o organizăm împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Brașov.
Colecta de sânge nu se va mai organiza ca până acum în sucursala BRD Brașov. Din cauza pandemiei de Covid-19, campania va avea loc la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din strada Doctor Victor Babeș nr. 21, Brașov.
Pentru a permite colectarea de sânge în condiții de siguranță pentru donatori și pentru personalul medical din centru, încă de la începutul pandemiei, Centrul de Transfuzii a pus la punct un protocol de lucru pentru a preveni transmiterea virusului SARS – CoV- 2.
Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de sânge. Centrele de transfuzii se confruntă cu o situație fără precedent: numărul de donatori este de 2 ori mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului trecut. Spitalele funcționează, însă, din lipsă de sânge, se amână operațiile și tratamentele oncologice. Apar în continuare situații de urgență, cum sunt accidentele rutiere și sunt multe persoane care au nevoie mare de sânge.
Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră.
De la intrarea în centru, donatorii sunt invitați să urmeze procedura de dezinfectare și li se reamintește că este necesar să păstreze distanța de minim 1,5 metri față de cei din jur. Donatorii urmează apoi circuitul de pre-evaluare medicală si completarea Chestionarului donatorului de sange, ultima etapă fiind cea de donare.
Înscrie-te în proiect prin aplicația Donorium (disponibilă gratuit în App Store și Google Play), care îți permite să te programezi să donezi în ziua și la ora pe care o preferi.
În ziua donării, fiecare donator care merge la Centrul de Transfuzii trebuie să aibă la el cartea de identitate, să poarte mască și să anunțe că este angajat BRD. De la intrarea în centru va fi direcționat către punctul de triere și mai departe pe circuit spre evaluarea medicală dinaintea donării.
!Important - Donatorii trebuie să nu fi avut în ultimele 14 zile simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stări de oboseala, etc) sau simptome digestive. De asemenea este necesar ca în ultimele 30 de zile să nu fi călătorit sau să nu fi intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de infecția cu coronavirus.
Condiții calificare pentru donare:
- greutate corporală minimă: 50 kg
- vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani. Pentru persoanele peste 50 de ani și care nu au donat în ultimul an, este necesară o adeverință de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate.
- să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, sa nu alăpteze, să nu fie în perioada menstruală;
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
- Nu se califică pentru donare persoanele care au suferit sau suferă de boli cronice sau de afecțiuni medicale grave contraindicate definitiv la donare.
Durata efectivă a donării: cca 5-10 minute. Durata parcurgerii circuitului de evaluare, incluzând donarea propriu-zisă: ~ 50 minunte. La o donare se recoltează max. 420 ml de sânge, cantitate ce se va reface ca volum în câteva ore, iar din punct de vedere al celularității, se reface în maxim 2 săptămâni.
În ziua donării se recomandă să mâncați înainte de donare un mic dejun ușor (pâine cu miere/dulceață/ gem, biscuiţi, covrigi, banane, cafea, apa, suc) și, foarte important, să beți minim 500 ml lichide nealcoolizate care vă ajută să compensați pierderea de sânge. Pentru a evita stările de amețeală, nu se recomandă consumul de alimente grase: lapte şi derivate din lapte, carne, ouă.
Intervalul minim între două donări este de 2 luni. Numar max. de donări /an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbați (în funcție de evaluarea medicală).
Donează sânge o dată și salvezi 2 vieți. Revino la donare și salvezi 3 vieți.
Facilități pentru donatorii de sânge:
- Fiecare donator poate beneficia de o zi liberă pentru donare de sânge. Ca să puteți să vă luați această zi liberă, este necesar să faceți o cerere în HRevolution, să selectați câmpul "ziua liberă pentru donare sânge".
- Fiecare donator primește 7 bonuri valorice la fiecare donare de sânge.
- Donatorii primesc o adeverință de reducere cu 50% a costului abonamentului pentru o lună, pentru mijloacele publice de transport din Brașov, daca domiciliul donatorului este în Brașov.
- Centrul de transfuzii realizează analize medicale de depistare gratuite pentru fiecare donator. Fiecare dintre donatori își poate primi rezultatele individuale de la centrul de transfuzii, la două săptămâni după donare.
Pentru orice întrebări suplimentare privind donarea de sange, persoana de contact este Irina Bruma, irina.bruma@brd.ro, tel. 0747 810 197.
Domenii de activitate
Regiuni
Profilul voluntarului dorit
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiţii minime obligatorii:
- vârsta cuprinsă în intervalul 18-65 ani
- greutate peste 55 kg (femeile), peste 65 kg (bărbații)
- puls regulat, 50 -100 bătăi/minut.
- tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
- temperatura mai mică de 37,5 C
- hemoglobina: între 12,5 - 17,5 g/dl (femeile) și 13,5 – 19,5 g/dl (bărbații)
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, explorări invazive, implanturi dentare, tatuaje, piercing, acupunctură
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, cu un copil sub 1 an, în perioada menstruală și primele 5 zile post-menstruație, să nu aibă sterilet cu eliberare hormonală, să nu folosească contraceptive orale.
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 2 zile înaintea donării
- să nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
- să nu fi schimbat partenerul sexual în ultimele 6 luni.
- dacă vii la prima donare și ai peste 50 de ani este necesar să ai o adeverință medicală de la medicul de familie privind eventualele afecțiuni acute sau cronice, boli cardiovasculare, neurologice, transmisibile si EKG.
- Nu pot dona persoanele care au vârsta peste 55 ani și sunt la prima donare sau nu au mai donat de 1 an de zile.
- Donatorul trebuie să fie odihnit, să nu fi lucrat noaptea.
- Pielea la locul puncţiei nu trebuie să prezinte leziuni sau eczeme, iritaţii, erupţii locale.
RESPONSABILITĂȚILE VOLUNTARULUI
Ca să poți dona este necesar să ai asupra ta unul dintre documentele de mai jos:
- B.I. în original, valabil sau, după caz, document provizoriu de identitate, în original;
- Permis de conducere eliberat în România, în original;
- Paşaport, în original;
- Carnet de serviciu, in cazul militarilor.
- Cetăţenii străini pot dona doar dacă au viză de şedere în România, eliberată de cel puţin un an.
Alte responsabilități:
- să ofere din timpul său acestei acţiuni.
- să poată dona sânge conform condițiilor de obligatorii și criteriilor de excludere definitivă sau temporare
Exemple de situații care contraindică definitiv donarea de sânge:
- hepatita acută virală tip B și C, TBC, sifilis, infectie HIV, bruceloză, malarie în antecedente;
- accidente vasculare cerebrale;
- infarct miocardic, cardiopatie ischemică, malformații cardiace, alte boli cardiovasculare;
- boli autoimune
- persoane pensionate medical
- afectiuni neurologice și psihice: toxicomania, etilism cronic, epilepsie, schizofrenie, etc.
- hepatita cronica, b. Chron, rectocolita ulcero-hemoragică, ciroza hepatică, rezectie gastrică, etc.
- neoplazii
- astm bronsic, BPOC, etc.
- afecțiuni dermatologice: psoriazis generalizat sau asociat cu alte manifestări, etc.
- comportament sexual cu risc crescut de achiziție de boli transmisibile prin sânge
Exemple de situații care contraindică temporar donarea de sange:
- tratament stomatologic: 7-10 zile;
- interventie chirurgicală, explorări invazive (endoscopie, colonoscopie, laringoscopie, bronhoscopie, etc.): 6 luni;
- implant dentar: 6 luni
- sarcina: un an dupa naștere;
- tatuaje, piercing, acupunctură: 6 luni;
- boli infecțioase: minim două săptămâni de la data recuperării complete, cu excepția bolilor infecțioase pentru care se indică excludere definitivă.
- călătorii în zone endemice pentru anumite infecții transmisibile prin sânge: suspendare pentru o perioadă variabilă, în funcție de boală.
- tratament pentru dislipidemie: suspendare în perioada tratamentului
- pentru femei: perioada menstruală și primele 5 zile post-menstruație, anticoncepționale orale sau sterilet cu eliberare hormonală
Durata proiectului
08 octombrie 2020 - 31 decembrie 2020Locul desfășurării
Activități
Brașov// Campanie locală de donare sânge
Căutăm colegi voluntari care să participe la campania de donare sânge pe care o organizăm împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Brașov. Colecta de sânge nu se va mai organiza ca până acum în sucursala BRD Brașov. Din cauza pandemiei de Covid-19, campania va avea loc la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din strada Doctor Victor Babeș nr. 21, Brașov. Pentru a permite colectarea de sânge în condiții de siguranță pentru donatori și pentru personalul medical din centru, încă de la începutul pandemiei, Centrul de Transfuzii a pus la punct un protocol de lucru pentru a preveni transmiterea virusului SARS – CoV- 2. Acum, mai mult ca oricând, este nevoie de sânge. Centrele de transfuzii se confruntă cu o situație fără precedent: numărul de donatori este de 2 ori mai mic decât cel din aceeași perioadă a anului trecut. Spitalele funcționează, însă, din lipsă de sânge, se amână operațiile și tratamentele oncologice. Apar în continuare situații de urgență, cum sunt accidentele rutiere și sunt multe persoane care au nevoie mare de sânge. Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră. De la intrarea în centru, donatorii sunt invitați să urmeze procedura de dezinfectare și li se reamintește că este necesar să păstreze distanța de minim 1,5 metri față de cei din jur. Donatorii urmează apoi circuitul de pre-evaluare medicală si completarea Chestionarului donatorului de sange, ultima etapă fiind cea de donare. Înscrie-te în proiect prin aplicația Donorium (disponibilă gratuit în App Store și Google Play), care îți permite să te programezi să donezi în ziua și la ora pe care o preferi. În ziua donării, fiecare donator care merge la Centrul de Transfuzii trebuie să aibă la el cartea de identitate, să poarte mască și să anunțe că este angajat BRD. De la intrarea în centru va fi direcționat către punctul de triere și mai departe pe circuit spre evaluarea medicală dinaintea donării. !Important - Donatorii trebuie să nu fi avut în ultimele 14 zile simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stări de oboseala, etc) sau simptome digestive. De asemenea este necesar ca în ultimele 30 de zile să nu fi călătorit sau să nu fi intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de infecția cu coronavirus. Condiții calificare pentru donare:
- greutate corporală minimă: 50 kg
- vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani. Pentru persoanele peste 50 de ani și care nu au donat în ultimul an, este necesară o adeverință de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate.
- să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, sa nu alăpteze, să nu fie în perioada menstruală;
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
- Nu se califică pentru donare persoanele care au suferit sau suferă de boli cronice sau de afecțiuni medicale grave contraindicate definitiv la donare.
- Fiecare donator poate beneficia de o zi liberă pentru donare de sânge. Ca să puteți să vă luați această zi liberă, este necesar să faceți o cerere în HRevolution, să selectați câmpul "ziua liberă pentru donare sânge".
- Fiecare donator primește 7 bonuri valorice la fiecare donare de sânge.
- Donatorii primesc o adeverință de reducere cu 50% a costului abonamentului pentru o lună, pentru mijloacele publice de transport din Brașov, daca domiciliul donatorului este în Brașov.
- Centrul de transfuzii realizează analize medicale de depistare gratuite pentru fiecare donator. Fiecare dintre donatori își poate primi rezultatele individuale de la centrul de transfuzii, la două săptămâni după donare.
Durată activitate
08 octombrie 2020 - 31 decembrie 2020Locuri disponibile
99Data limită pentru aplicații
31 decembrie 2020Locul desfășurării
Centrul de Transfuzii Sanguine din BrașovTrebuie să fii logat pentru a accesa această secțiune. Click aici pentru login