Campanie de donare sânge pentru spitalele din România și Ucraina
BRD Groupe Societe Generale
Salvează proiectulDescriere proiect
Dragi colegi,
Așa cum știți deja, în săptămâna 14-18 martie, organizăm o campanie de 4 zile de donare de sânge împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București.
În acest moment, nevoia de sânge este extrem de mare, atât în România, cât și în Ucraina. Partenerii noștri de la Spitalul Militar depun eforturi pentru a distribui sângele în funcție de prioritățile din spitalele din România, unde nevoia rãmâne stringentã. Dar, cu cât vom fi mai mulți donatori, cu atât mai mult vom putea răspunde și solicitărilor din Ucraina. Știm că vă pasă și mai știm că împreună, cât mai mulți, putem ajuta pe cei care au nevoie de o șansă la viață.
Dacă donatorii s-au vaccinat anti-covid, donarea se face la minim 7 zile de la vaccin sau la minim 7 zile de la ultima reacție adversă, dacă au dezvoltat reacții adverse, pentru Pfizer sau Moderna, si la 30 de zile de la vaccinul Johnson, respectiv, 30 zile de la ultima reactie adversa.
Toți donatorii vor fi înscriși în grupul de WhatsApp al Donatorilor de sânge din BRD unde vor putea cere și primi rapid informații despre donare și unde vor putea să împărtășească cu ceilalți colegi experiența lor de la donare.
Colecta de sânge NU se va mai organiza în sediile BRD. Campania va avea loc la sediul Centrului de Transfuzie sanguină al M.Ap.N, Str. Calea Plevnei nr.134, Sect.1.
Pentru a permite colectarea de sânge în condiții de siguranță pentru donatori și pentru personalul medical din centru, încă de la începutul pandemiei, Centrul de Transfuzii a pus la punct un protocol de lucru pentru a preveni transmiterea virusului SARS – CoV2.
De la intrarea în centru, donatorii sunt invitați să se oprească timp de 20-30 de secunde cu tălpile pe covorașul cu dezinfectant de la intrare și li se reamintește că este necesar să păstreze distanța de minim 1,5 metri față de cei din jur.
Apoi sunt preluați de echipa de triere, care îi termoscanează și îi invită să-și dezinfecteze mâinile. Donatorii urmează apoi circuitul de pre-evaluare medicală, ultima etapă fiind cea de donare.
Acum mai mult ca oricând, este mare nevoie de sânge. Numărul de donatori a scăzut la jumătate față de perioada dinaintea pandemiei. Apar în continuare situații de urgență, cum sunt accidentele rutiere și sunt multe persoane cu afectiuni oncologice care au nevoie de sânge.
Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră.
Înscrie-te în proiect și completează în formularul de aplicație:
- Ziua în care dorești să vii la donare
- Alege unul din cele 3 intervale orare zilnice disponibile (10:30-11:30, 11:30-12 :30, 12:30-13:30).
În fiecare interval orar vom programa maxim 5 donatori, astfel încât în fiecare zi vom avea 15 donatori pe listă. Lista va fi transmisă apoi centrului de transfuzii, care se va organiza să primească și să coordoneze donatorii BRD.
În ziua donării, fiecare donator care merge la Centrul de Transfuzii trebuie să aibă la el cartea de identitate, să poarte mască și să anunțe că este angajat BRD. De la intrarea în centru va fi direcționat către punctul de triere și mai departe pe circuit spre evaluarea medicală dinaintea donării.
! Important - Donatorii trebuie să nu fi avut în ultimele 14 zile simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stări de oboseala, etc) sau simptome digestive. De asemenea este necesar ca în ultimele 30 de zile să nu fi călătorit sau să nu fi intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de infecția cu coronavirus.
În ziua donării se recomandă să mâncați înainte de donare un mic dejun ușor (pâine cu miere/dulceață/ gem, biscuiţi, covrigi, banane, cafea, apa, suc (alimente de post). Nu se consumă alimente grase: lapte şi derivate din lapte, carne, ouă. Și este foarte important sa beți minim 500 ml lichide nealcoolizate.
! Dacă nu mâncați și nu vă hidratați înainte de donare crește pericolul de leșin după.
Intervalul minim între două donări este de 2 luni. Numar max. de donări / an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbați (în funcție de evaluarea medicală).
Donează sânge o dată și salvezi 2 vieți. Revino la donare peste 4 luni și salvezi 3 vieți.
Facilități pentru donatori:
- Fiecare donator poate beneficia de o zi liberă pentru donare de sânge. Ca să puteți să vă luați această zi liberă, este necesar să faceți o cerere în HRevolution, să selectați câmpul "ziua liberă pentru donare sânge".
- Fiecare donator primește 7 bonuri valorice la fiecare donare de sânge.
- Donatorii primesc o adeverință de reducere cu 50% a costului abonamentului pentru o lună, pentru mijloacele publice de transport din Bucuresti, dacă domiciliul donatorului este în Bucuresti.
- Centrul de transfuzii realizează analize medicale de depistare gratuite pentru fiecare donator. Fiecare dintre donatori își poate primi rezultatele individuale de la centrul de transfuzii, la două săptămâni după donare.
Pentru orice întrebări suplimentare, puteți scrie Gabriela Tesileanu georgiana.tesileanu@brd.ro sau Ioana Silistraru ioana.silistraru@brd.ro
Vorbele încurajează. Dar numai faptele salvează.
Aplică acum!
Domenii de activitate
Regiuni
Profilul voluntarului dorit
Vârstă cuprinsă între 18-65 ani şi respectă următoarele cerinţe:
a) nu poate fi recoltat sânge la o persoană de peste 60 ani care este la prima donare;
b) volumul de sânge total recoltat într-o şedinţă de donare este de 450 ml
c) frecvenţa donărilor de sânge total este de max. 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 4 donări pe an pentru femei (4, respectiv 3donări/an după 60ani), iar intervalul minim între două donări este de 8 săptămâni;
e) donatorul trebuie să răspundă cu sinceritate întrebărilor personalului medical şi celor din chestionarul donatorului, fără a ascunde informaţii referitoare la antecedentele sale fiziologice sau patologice, comportamentul sexual şi social, chiar dacă acestea ar conduce la excluderea de la donarea de sânge; nedeclararea corecta constituie infracţiune ce se pedepseşte conform art. 39 şi 40 din Legea nr. 282/2005 .
f) donatorul se poate răzgândi în ceea ce priveşte actul donării fără nici un fel de jenă sau disconfort şi anunţă din timp acest lucru.
Orice persoană care îşi exprimă intenţia de a dona sânge sau componente sanguine are următoarele obligaţii:
- Să nu consume alcool cu 72 ore înaintea donării;
- Să prezinte buletinul/cartea de identitate/permisul de conducere valabil/valabilă sau paşaport în original.
- Să aibă un comportament civilizat, respectuos faţă de personalul medical şi faţă de ceilalţi donatori de sânge, pe toată perioada prezenţei sale în centrul de Transfuzie Sanguină
- Să citească materialele informative privind donarea de sânge, să solicite, la nevoie, explicaţii personalului medical privind informaţiile citite şi să îşi dea consimţământul, confirmat prin semnătură, pentru iniţierea procedurii de selecţie şi a recoltării de sânge;
INTERZIC DONAREA: epilepsia, convulsiile, bolile neuro-psihice, ulcerul gastro-duodenal, diabetul zaharat, astmul bronşic, hepatitele virale tip B şi C, tuberculoza, sifilisul, HIV, afecţiunile cardiovasculare (HTA, BCI, antecedente infarct etc.), afecţiunile renale (pielonefrite cronice), bolile autoimune, afecţiunile endocrine şi metabolice etc.
BENEFICII (conform H.G. 1364/2006):
- 7 (şapte) tichete de masă în valoare de 9,57 lei/tichet;
- o zi liberă de la locul de muncă/învăţământ în ziua donării;
- reducere de 50% la abonamentul lunar pe STB şi Metrorex.
RESPONSABILITĂȚILE VOLUNTARULUI
Ca să poți dona este necesar să ai asupra ta unul dintre documentele de mai jos:
-B.I. în original, valabil sau, după caz, document provizoriu de identitate, în original;
- Permis de conducere eliberat în România, în original;
- Paşaport, în original;
- Cetăţenii străini pot dona doar dacă au viză de şedere în România, eliberată de cel puţin un an.
Alte responsabilități:
- să ofere din timpul său acestei acţiuni.
- să poată dona sânge conform condițiilor de obligatorii și criteriilor de excludere definitivă sau temporare
Exemple de situații care contraindică definitiv donarea de sânge:
- hepatita acută virală tip B și C, TBC, sifilis, infectie HIV, bruceloză, malarie în antecedente;
- accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale glandei tiroide;
- infarct miocardic, cardiopatie ischemică, malformații cardiace, alte boli cardiovasculare;
- boli autoimune
- persoane pensionate medical
- afectiuni neurologice și psihice: toxicomania, etilism cronic, epilepsie, schizofrenie, etc.
- hepatita cronica, b. Chron, rectocolita ulcero-hemoragică, ciroza hepatică, rezectie gastrică, etc.
- neoplazii
- astm bronsic, BPOC, etc.
- afecțiuni dermatologice: psoriazis generalizat sau asociat cu alte manifestări, etc.
- comportament sexual cu risc crescut de achiziție de boli transmisibile prin sânge
Exemple de situații care contraindică temporar donarea de sange:
- tratament stomatologic: 7-10 zile;
- interventie chirurgicală, explorări invazive (endoscopie, colonoscopie, laringoscopie, bronhoscopie, etc.): 6 luni;
- implant dentar: 6 luni
- sarcina: un an dupa naștere;
- tatuaje, piercing, acupunctură: 6 luni;
- boli infecțioase: minim două săptămâni de la data recuperării complete, cu excepția bolilor infecțioase pentru care se indică excludere definitivă.
- călătorii în zone endemice pentru anumite infecții transmisibile prin sânge: suspendare pentru o perioadă variabilă, în funcție de boală.
- tratament pentru dislipidemie: suspendare în perioada tratamentului
- pentru femei: perioada menstruală și primele 5 zile post-menstruație, anticoncepționale orale sau sterilet cu eliberare hormonală
Durata proiectului
14 martie 2022 - 18 martie 2022Locul desfășurării
- București
- București
Activități
Campanie de donare sânge pentru spitalele din România și Ucraina
Dragi colegi,
Așa cum știți deja, în săptămâna 14-18 martie, organizăm o campanie de 4 zile de donare de sânge împreună cu Centrul de Transfuzie Sanguină București.
În acest moment, nevoia de sânge este extrem de mare, atât în România, cât și în Ucraina. Partenerii noștri de la Spitalul Militar depun eforturi pentru a distribui sângele în funcție de prioritățile din spitalele din România, unde nevoia rãmâne stringentã. Dar, cu cât vom fi mai mulți donatori, cu atât mai mult vom putea răspunde și solicitărilor din Ucraina. Știm că vă pasă și mai știm că împreună, cât mai mulți, putem ajuta pe cei care au nevoie de o șansă la viață.
Dacă donatorii s-au vaccinat anti-covid, donarea se face la minim 7 zile de la vaccin sau la minim 7 zile de la ultima reacție adversă, dacă au dezvoltat reacții adverse, pentru Pfizer sau Moderna, si la 30 de zile de la vaccinul Johnson, respectiv, 30 zile de la ultima reactie adversa.
Toți donatorii vor fi înscriși în grupul de WhatsApp al Donatorilor de sânge din BRD unde vor putea cere și primi rapid informații despre donare și unde vor putea să împărtășească cu ceilalți colegi experiența lor de la donare.
Colecta de sânge NU se va mai organiza în sediile BRD. Campania va avea loc la sediul Centrului de Transfuzie sanguină al M.Ap.N, Str. Calea Plevnei nr.134, Sect.1.
Pentru a permite colectarea de sânge în condiții de siguranță pentru donatori și pentru personalul medical din centru, încă de la începutul pandemiei, Centrul de Transfuzii a pus la punct un protocol de lucru pentru a preveni transmiterea virusului SARS – CoV2.
De la intrarea în centru, donatorii sunt invitați să se oprească timp de 20-30 de secunde cu tălpile pe covorașul cu dezinfectant de la intrare și li se reamintește că este necesar să păstreze distanța de minim 1,5 metri față de cei din jur.
Apoi sunt preluați de echipa de triere, care îi termoscanează și îi invită să-și dezinfecteze mâinile. Donatorii urmează apoi circuitul de pre-evaluare medicală, ultima etapă fiind cea de donare.
Acum mai mult ca oricând, este mare nevoie de sânge. Numărul de donatori a scăzut la jumătate față de perioada dinaintea pandemiei. Apar în continuare situații de urgență, cum sunt accidentele rutiere și sunt multe persoane cu afectiuni oncologice care au nevoie de sânge.
Sângele donat de tine poate salva un nou-născut, o mamă, un tată, un frate sau o soră.
Înscrie-te în proiect și completează în formularul de aplicație:
- Ziua în care dorești să vii la donare
- Alege unul din cele 3 intervale orare zilnice disponibile (10:30-11:30, 11:30-12 :30, 12:30-13:30).
În fiecare interval orar vom programa maxim 5 donatori, astfel încât în fiecare zi vom avea 15 donatori pe listă. Lista va fi transmisă apoi centrului de transfuzii, care se va organiza să primească și să coordoneze donatorii BRD.
În ziua donării, fiecare donator care merge la Centrul de Transfuzii trebuie să aibă la el cartea de identitate, să poarte mască și să anunțe că este angajat BRD. De la intrarea în centru va fi direcționat către punctul de triere și mai departe pe circuit spre evaluarea medicală dinaintea donării.
! Important - Donatorii trebuie să nu fi avut în ultimele 14 zile simptome asociate infecțiilor respiratorii (febră, tuse, stări de oboseala, etc) sau simptome digestive. De asemenea este necesar ca în ultimele 30 de zile să nu fi călătorit sau să nu fi intrat în contact cu o persoană care a călătorit într-o țară afectată de infecția cu coronavirus.
În ziua donării se recomandă să mâncați înainte de donare un mic dejun ușor (pâine cu miere/dulceață/ gem, biscuiţi, covrigi, banane, cafea, apa, suc (alimente de post). Nu se consumă alimente grase: lapte şi derivate din lapte, carne, ouă. Și este foarte important sa beți minim 500 ml lichide nealcoolizate.
! Dacă nu mâncați și nu vă hidratați înainte de donare crește pericolul de leșin după.
Intervalul minim între două donări este de 2 luni. Numar max. de donări / an: 4 pentru femei, 5 pentru bărbați (în funcție de evaluarea medicală).
Donează sânge o dată și salvezi 2 vieți. Revino la donare peste 4 luni și salvezi 3 vieți.
Facilități pentru donatori:
- Fiecare donator poate beneficia de o zi liberă pentru donare de sânge. Ca să puteți să vă luați această zi liberă, este necesar să faceți o cerere în HRevolution, să selectați câmpul "ziua liberă pentru donare sânge".
- Fiecare donator primește 7 bonuri valorice la fiecare donare de sânge.
- Donatorii primesc o adeverință de reducere cu 50% a costului abonamentului pentru o lună, pentru mijloacele publice de transport din Bucuresti, dacă domiciliul donatorului este în Bucuresti.
- Centrul de transfuzii realizează analize medicale de depistare gratuite pentru fiecare donator. Fiecare dintre donatori își poate primi rezultatele individuale de la centrul de transfuzii, la două săptămâni după donare.
Pentru orice întrebări suplimentare, puteți scrie Gabriela Tesileanu georgiana.tesileanu@brd.ro sau Ioana Silistraru ioana.silistraru@brd.ro
Vorbele încurajează. Dar numai faptele salvează.
Aplică acum!
Durată activitate
14 martie 2022 - 18 martie 2022Locuri disponibile
44Data limită pentru aplicații
12 martie 2022Locul desfășurării
CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ AL M.Ap.NTrebuie să fii logat pentru a accesa această secțiune. Click aici pentru login